Primair onderwijs

Primair onderwijs

Wist je dat Vincent van Gogh zijn carrière als schilder in Etten-Leur is gestart? Na een lange zoektocht naar zijn identiteit, inspireerde het eenvoudige, dorpse leven in Etten-Leur Vincent van Gogh in 1881 om een levens veranderende stap te zetten: hier besloot hij – als zoon van de dominee – dat hij kunstenaar wilde zijn. Hier vond hij het lef om zijn eigen pad te kiezen en zichzelf te zijn.

In de historische omgeving van het Paulushofje vind je het vernieuwde streekmuseum nu onder de naam: Van Gogh Etten-Leur, Museum de Kunst van het Leven. Een plek van romantiek en ontmoetingen, van creativiteit en inspiratie.

Het vernieuwde museum laat zien hoe het Etten-Leurse leven eruitzag in de tijd van de wereldberoemde schilder. Daarnaast vertelt het museum het verhaal over hoe Etten-Leur zich ontwikkelde en de hoogtepunten uit de geschiedenis van het dorp. Als derde ontdek je in het museum de geschiedenis van de psychiatrie. 

Speciaal voor schoolkinderen worden verscheidene lesprogramma’s ontwikkeld die aansluiten bij de thema’s van het museum: de zoektocht naar betekenis in het leven van Vincent van Gogh, het erfgoed van Etten-Leur en de geheimen van hoe het menselijk brein werkt. De lesprogramma’s worden in de komende periode ontwikkeld.